Over

Na een workshop “vaste planten zaaien” bij kwekerij de Hessenhof is het begonnen. Ik zaaide een paar potjes en de zaden kiemden. Zo leuk!  En uiteindelijk wordt je eigen tuin dan te klein voor je inheemse plantenkwekerij.

Het leukste is het zaaien van zelf gewonnen zaad. Regelmatig langs de planten lopen om te zien of het al zover is. Met de papieren boterhamzakken de tuin in en zaad verzamelen. Om dat vervolgens voor de winter weer te zaaien.  Dan elke week in de potten staren of ze al kiemen. Soms al binnen een maand. Oppotten vanaf maart, rustig de zomer laten groeien. In de herfst planten dan kunnen ze mooi in de nog warme grond aanslaan. Genoeg water daar zorgt de natuur zelf al voor.

Mijn favoriete plantseizoen is het najaar. De planten die je in het najaar koopt zijn dat voorjaar opgekweekt. De planten die je in het voorjaar koopt zijn over het algemeen het jaar ervoor opgekweekt en hebben de winter doorgebracht in een pot. En uiteindelijk groeien planten het liefst in de volle grond.

deel van zaaisels inheemse planten kwekerij
Kaardenbol inheemse planten kwekerij